Veelgestelde vragen (FAQ)

Alles wat je moet weten over het proces van sterilisatie

Veelgestelde vragen over mannelijke sterilisatie​

Mannelijke sterilisatie, ook wel vasectomie genoemd, is een ingreep waarbij de zaadleiders worden onderbroken of afgesloten om te voorkomen dat zaadcellen in het sperma komen. Het wordt vaak gekozen door mannen die zeker weten dat ze geen kinderen meer willen.

Een sterilisatie van de man is de veiligste vorm van anticonceptie die er bestaat. Het is veiliger dan de pil, een spiraal of condooms en veel veiliger dan periodieke onthouding, thermometermethode met een app.  of “methode voor het zingen de kerk uit gaan”.

Uit de literatuur blijkt dat de prevalentie van ongewenste zwangerschappen na vasectomie wordt geschat op 0.05%. Ofwel 1 tot 3 per 1000 gesteriliseerde mannen. Deze ongewenste zwangerschappen hadden meestal als oorzaak een re-kanalisatie: het weer aan elkaar groeien van de zaadleiders. Andere oorzaken voor de sporadische zwangerschappen na een sterilisatie zijn een té vroeg onbeschermd sexueel contact na de operatie of een buitenrelationele verwekking van een kind. Het dichtbranden van de zaadleiders is veiliger en die methode passen wij dan ook toe.

De eerste prikjes zijn wel gevoelig, net als alle andere (Corona) prikken. Paracetamol helpt wel: Je kunt 2 tabletten van 500mg innemen voordat je van huis vertrekt. Tijdens de procedure kan er een wee gevoel in de buik ontstaan doordat er een beetje aan de zaadleider wordt getrokken. Voetballers herkennen dat gevoel…….

Na de operatie kan er een “Post-vasectomie pijnsyndroom” ontstaan: Ongeveer 1% tot 2% van de mannen die een vasectomie ondergaan, ervaart langdurige pijn aan de teelballen. Maar gelukkig is dit soort pijn na 6 maanden meestal wel voorbij.  Medicijnen kunnen goed helpen. Een hernieuwde operatie is zeer zelden nodig.

Vasectomie kan worden teruggedraaid, maar het is een lastige en ook wat duurdere procedure. De resultaten zijn afhankelijk van specifieke gezondheidsomstandigheden. Bij een herstel operatie wordt de zaadleider weer hersteld, zodat er weer zaadcellen kunnen worden geëjaculeerd. Een sterilisatie kan 20 jaar later nog omkeerbaar zijn, maar een langere tussenliggende periode vermindert de kwaliteit van de zaadcellen wel.

Veel mannen maken zich vooraf zorgen over seks na de sterilisatie. Dat is niet nodig. Een sterilisatie van de man heeft geen invloed op het mechanisme van klaarkomen, Het gevoel bij een zaadlozing blijft hetzelfde. Het enige dat na een sterilisatie verandert is dat het sperma geen zaadcellen meer bevat. De zaadcellen blijven beneden bij de teelbal en worden dan in de bijbal weer op afgebroken, die kan soms wat opzwellen.

In de praktijk is het risico te verwaarlozen. In een grote analyse van meer dan 16 miljoen mannen werd waargenomen dat er weliswaar een lichte samenhang bestond tussen vasectomie (sterilisatie) en prostaatkanker, maar dat die samenhang erg klein was. Mogelijk bestaat er een heel, heel kleine verhoogde kans. Professor Bangma geeft daar uitleg over:

Ja, in veel gevallen wordt de vasectomie vergoed bij een aanvullende verzekering. Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te controleren of de ingreep onder je polis valt.

Heb je nog vragen over sterilisatie of wil je een afspraak maken?

Neem contact met ons op

(077) 382-1800